Európa is felfigyelt a státusz- és a panasztörvényre, EU-s támogatások visszatartását szorgalmazzák

Megosztás

A Fidesz-KDNP legújabb törvényjavaslata elképesztően lealacsonyított helyzetbe hozná a pedagógusokat, de más gondokat is találtak, így számos EP-frakció vezetője a magyarországi támogatások látványos visszatartását kívánják elérni. Köztük van az a frakció is, amelynek a KDNP is tagja. Most akkor hogy lesz ez?

Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordult az Európai Parlament öt meghatározó politikai csoportjának vezetője a státusz- és a panasztörvény miatt.

A lapunkhoz is eljutott levélben a jobbközép Európai Néppárt (a KDNP jelenlegi és a Fidesz volt uniós pártcsaládja), a szocialisták, a liberálisok, a zöldek és a szélsőbaloldaliak képviselőcsoportjainak vezetői „mélységes aggodalmukat” fejezik ki a javaslatok miatt, amelyek szerintük hozzájárulnak a jogállamiság romlásához Magyarországon.

„Különösen aggasztónak tartjuk a köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról szóló törvénytervezetet és egyes kapcsolódó törvények módosítását”, azaz a státusztörvényt. Úgy látják, hogy ez „drasztikusan korlátozná a tanárok alapvető jogait, véleménynyilvánítási szabadságukat, rendkívül nagymértékben csökkentené
szakmai autonómiájukat”, munkavállalói jogaikat, beleértve a sztrájkjogot.

A képviselőcsoportok vezetői úgy vélik, hogy a státusztörvény az akadémiai szabadságról szóló horizontális feltételt is sérti. Ez részben blokkolja a „rendes” költségvetés 22 milliárd eurónyi, kormányon keresztül kiosztható felzárkóztatási támogatásait, bár a feloldásukhoz még azokat az igazságügyi reformokat is el kell fogadtatnia a kormánynak, amelyekről épp hétfőn jelentett be előzetes technikai megállapodást az Európai Bizottsággal. További részletek a Telex cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek